HOME MUNTI CETATI CASTELE MANASTIRI BISERICI FORTIFICATE OBIECTIVE TURISTICE


Manastiri


Cuprins: Agapia, Almas, Bistrita, Bradet, Caraiman, Cheia, Corbii de Piatra, Cozia, Dejani, Biserica Domneasca, Curtea de Arges, Izvorul Muresului, Moldovita, Neamt, Pangarati, Polovragi, Pestera Ialomitei, Ramet, Sambata, Sihastria, Sinaia, Sinca Noua, Sinca Veche, Snagov, Sucevita, Tismana, Varatec.


Agapia

Se afla la 9km de Targu Neamt. Manastire de maici. A fost construita intre 1641-1643. Contine frecsce pictate de Nicolae Grigorescu intre 1858-1861. Hramul: Sfintii Arhangheli Mihail si Gavriil.

Highslide JS
Highslide JS

Almas

Se afla in comuna Garcina, la 12km de Targu Neamt. Manastire de maici. Turnul e din sec XV iar cladirea din 1725. Icoana Sfintei Ana de la Manastirea Almas este una dintre icoanele facatoare de minuni din zona Neamtului. Hramul: Duminica Tuturor Sfintilor.

Highslide JS
Highslide JS

Bistrita

Se afla in satul Bistrita judetul Neamt la 8km de Piatra Neamt. La existenta ei au contribuit Alexandru cel Bun care e si inmormantat aici (1406), Stefan cel Mare (1498), Petru Rares (1541-1546), Alexandru Lapusneanu (1554) s.a. Hramul: Sfantul Ierarh Nicolae.

Highslide JS
Highslide JS

Bradet (jud.Brasov)

Se afla pe Valea Doftanei, la aproximativ 10 km de orasul Sacele, judetul Brasov. Manastire de calugari. Constructiile au inceput in anul 2002 si inca nu s-au finalizat.

Highslide JS
Highslide JS

Caraiman (Busteni)

Se afla in orasul Busteni judetul Prahova, la poalele masivului Bucegi. Manastire de calugari. Lucrarile au inceput in 1998, actualmente fiind finalizate. Hramul: Inaltarea Sfintei Cruci

Highslide JS
Highslide JS

Cheia (jud.Brasov)

Se afla in localitatea Cheia judetul Prahova, la poalele masivului Ciucas. Lucrarile se pare ca au inceput in 1770 la o biserica de lemn, aceasta fiind distrusa si facuta de piatra incepand 1799. Manastire de calugari.

Highslide JS
Highslide JS

Corbii de Piatra

Se afla in satul Jgheaburi judetul Arges. Biserica se sapata in stanca si dateaza din 1512. Se presupune ca a fost inchinata lui Neagoe Basarab care ar fi folosit sala de mese drept tribunal. Hramul: Adormirea Maicii Domnului.

Highslide JS
Highslide JS

Cozia

Se afla in orasul Calimanesti judetul Valcea chiar pe malul Oltului. A fost ridicata intre 1387 - 1391 de catre Mircea cel Batran care e si inmormantat aici. La existenta ei au contribuit si Neagoe Basarab (fantana datand din vremea lui) si Constantin Brancoveanu - 1706 (pridvorul in stil brancovenesc). Manastirea a avut rol de fortareata datorita zidurilor groase, iar intre 1879 - 1893 a fost transformata in puscarie ca apoi sa fie spital. Hramul: Sfanta Treime.

Highslide JS
Highslide JS

Dejani

Se afla la 16 km de municipiul Fagaras, chiar la poalele masivului Fagaras. Actuala manastire a fost construita la inceputul anilor 90 pe locul unde se afla o manastire documentata in sec 18 si care a fost distrusa in 1761 de aramta generalului Bukow (precum multe alte lacase de cult ortodox din ardeal). Hramul: Acoperamantul Maicii Domnului, in biserica mare, si Schimbarea la Fata, in paraclis.

Highslide JS
Highslide JS

Curtea de Arges (Episcopia)

Se afla in Curtea de Arges. A fost construita de Neagoe Basarab intre 1512 - 1517. Biserica originala a fost daramata si reconstruita in 1875 - 1886 de catre un arhitect francez. Aici se afla mormintele Regelui Carol I (1881-1914), Reginei Elisabeta (1881-1916), printesa Maria (1870-1874), Regele Ferdinand (1914-1927) si al Reginei Maria (1914-1927). Din 2009 a inceput constructia unei catedrale unde vor fi mutate mormintele familiei regale si moastele sfintei Filofteia.

Highslide JS
Highslide JS

Biserica Domneasca Sfantu Nicolae (Curtea de Arges)

Desi nu este o manastire, dorim sa o amintim in acest capitol, fiind, ca majoritatea manastirilor, ctitoria unui voievod, si anume Basarab I. Biserica a fost ridicata in 1352, picturile murale datatnd din 1369. Biserica se afla in cadrul resedintei voievodale si este cea mai veche ctitorie voievodala din Tara Romaneasca.

Highslide JS
Highslide JS

Izvorul Muresului

Se afla in localitatea cu acelasi nume judetul Harghita la 15 km de Gheorgheni. Dateaza din 1996. Manastire de maici. Probabil cea mai "inflorata" gradina de manastire. Hram: Adormirea Maicii Domnului; Sfantul loan Botezatorul (paraclis).

Highslide JS
Highslide JS

Moldovita

Se afla in judetul Suceava. Aici se afla initial o manastire ctitorita de Alexandru cel Bun in sec XV, insa s-a prabusit in urma unei alunecari de teren. Ruinele se pot vedea la 500 m de actuala manastire, care a fost ctitorita de Petru Rares in 1532. Biserica face parte din patrimoniul UNESCO datorita picturilor murale. Manastire de maici. Biserica e imprejmuita cu ziduri de fortareata. Hram: Buna Vestire.

Highslide JS Highslide JS Highslide JS
Highslide JS

Neamt

Se afla comuna Vanatori-Neamt si este cel mai vechi si cel mai mare asezamant monahal din Moldova. Aici se afla initial o biserica de lemn din sec XII, apoi o biserica de piatra ctitorita de Petru Musat in 1407 care nu mai exista, iar actuala biserica a fost ctitorita de Stefan cel Mare in sec XV. In biserica se afla o icoana facatoare de minuni pictata in Israel in 665. Aici se afla inmormantat Stefan Voievod, unchiul lui Stefan cel Mare. Tot aici se afla si cea mai mare biblioteca manastireasca. Hram: Inaltare Domnului.

Highslide JS Highslide JS Highslide JS
Highslide JS

Pangarati

Se afla intre Bicaz si Piatra Neamt. este una dintre cele mai vechi manastiri din judetul Neamt. Aici se afla initial o biserica de lemn incendiata de turci. Actuala biserica a fost ctitorita de Alexandru Lapusneanu in 1560. Manastire de calugari. Hram: Sfantul Dimitrie.

Highslide JS Highslide JS
Highslide JS

Polovragi

Se afla in judetul Gorj, aproape de pestera cu acelasi nume. A fost ridicata in 1505, picturile datand din 1713. In a doua incinta, care se afla in partea de nord se afla bolnita Sf.Nicolea datand din 1713 cu picturi din 1738. Manastire de maici. Hram: Adormirea Maicii Domnului.

Highslide JS
Highslide JS

Manastirea Pestera Ialomitei

Se afla la intrarea in pestera Ialomitei, la poalele Bucegilor in zona Padina la o altitudine de 1530m A fost ctitorita de Petru cel Rau in sec XVI insa a ars in repetate randuri. Ansamblul este constituit din corpul exterior datand din 1901 si o biserica interioara (in pestera) din 1996.

Highslide JS
Highslide JS

Ramet

Se afla la poalele muntelui Trascau, la 18 km de Teius judetul Alba. In apropierea manastirii se afla si cheile Rametului. Manastirea a fost atestata din sec XIV, insa a fost distrusa si refacuta in repetate randuri in sec XVIII. In 1955 devine manastire de maici. In 1959 este desfiintata de comunisti insa maicile revin in 1962 sub "acoperirea" unei sectii de covoare. Hram: Sfintii Apostoli Petru si Pavel.

Highslide JS Highslide JS
Highslide JS

Sambata

Se afla in Sambata de Sus judetul Brasov. Initial a fost o biserica de lemn 1657 construita de Preda Brancoveanu, apoi in 1707 s-a inlocuit cu cea din piatra, de catre Constantin Brancoveanu. Aceasta a fost distrusa cu tunurile in 1785 (precum multe lacase de cult ortodoxe), fiind reconstruita in 1926 sub protectia Regelui Mihai I care apare si intr-o pictura, acoperita de var pe vremea comunismului. Actualmente este cunoscuta pentru faptul ca Arsenie Boca a fost staret aici intre 1940-1944, infaptuind multe minuni. Manastire de calugari.

Highslide JS
Highslide JS

Sihastria

Se afla in apropierea satului Pipirig judetul Neamt. Prima ctitorie dateaza din 1655. A fost distrusa si refacuta in repetate randuri, ultima fiind din 1824. Aici a slujit parintele Cleopa, unul dintre cei mai apreciati preoti. Manastire de calugari. Hram: Nasterea Domnului.

Highslide JS Highslide JS
Highslide JS

Sinaia

Se afla la poalele masivului Bucegi, in apropiere de castelului Peles. A fost construita de Mihai Cantacuzino in 1695 si extinsa in sec XIV. Se spune ca manastirea a fost piatra de temelie a statiunii Sinaia, numita asa dupa muntele Sinai. Este primul lacas de cult ortodox electrificat (cu sprijinul regelui Carol I). In muzeul manastirii se poate vedea prima biblie tradusa in romana din 1688.
Highslide JS

Sinca Noua

Se afla intr-o padure din apropierea satului cu acelasi nume in judetul Brasov. Din pacate nu am gasit prea multe informatii despre ea. Cert este ca e vorba de o constructie noua (inca se construia cand am fost acolo) situata intr-o zona superba si linistita. In aporopiere se afla doua poduri de cale ferata abandonate in perioada celui de-l doilea razboi mondial, ele facand parte din vechiul traseu de cale ferata Brasov-Sibiu. Se presupune ca ar fi cele mai vechi poduri de cale ferata model arc din beton.

Highslide JS
Highslide JS

Sinca Veche

Se afla la 3 km de Sinca Veche, judetul Brasov. Aici se gaseste o grota cu statut de templu, biserica sau manastire, care dateaza probabil din sec XVIII. Existenta ei este invaluita in mister si legenda. In apropiere s-a infiintat in 2006 schitul Sfantului Nectarie, care ii adaposteste moastele. Mai este numit si Templul Ursitelor. Manastire de calugari.

Highslide JS Highslide JS
Highslide JS

Snagov

Manastirea se afla pe o insula a lacului Snagov, accesul facandu-se pe un pod. Prima atestare este din 1408 din timpul domniei lui Mircea cel Batran, biserica actuala fiind zidita de Neagoe Basarab in 1521. Este cunoscuta in special datorita ipotezei neconfirmata ca aici s-ar afla inmormantat Vlad Tepes. In mormant se afla scheletul unui barbat imbracat in strai scumpe, insa istoricii infirma faptul ca ar fi Tepes. Hramul: Buna Vestire.

Highslide JS Highslide JS Highslide JS
Highslide JS

Sucevita

Se afla la 18 km de Radauti, judetul Suceava si este atestata din 1582. Face parte din patrimoniul UNESCO datorita picturilor murale. Manastirea a fost ctitorita de mitropolitul Gheorghe Movila, urmand sa fie extinsa de Ieremia Movila. Hramul: Invierea Domnului. Manastire de calugari.

Highslide JS Highslide JS
Highslide JS

Tismana

Se afla aproape de comuna Tismana judetul Gorj si este cel mai vechi asezamant monahal din Tara Romaneasca. Faza initiala a fost construita in 1378 de catre Cuviosul Nicodim. Iau trecut pragul oameni precum Mircea cel Batran, Sigismund de Luxemburg, Vlad Tepes, Neagoe Basarab, Tudor Vladimirescu (care a organizat aici rascoala) s.a. Contine picturi murale din 1564. Hramul: Adormirea Maicii Domnului.

Highslide JS Highslide JS
Highslide JS

Varatec

Se afla aproape de Agapia, judetul Neamt. Manastire de maici datand din 1785. Manastirea dispune de ziduri de fortificatie si a fost sub administratia manastirii Agapia pana in 1839. Veronica Micle s-a retras aici dupa moartea lui Mihai Eminescu. Hramul: Adormirea Maicii Domnului.

Highslide JS
Highslide JS


Surse informatii: table informative la fata locului, wikipedia.org, crestinortodox.ro s.a.
Acuratetea informatilor s-ar putea sa nu fie 100%.

<-- INAPOI