HOME MUNTI CETATI CASTELE MANASTIRI BISERICI FORTIFICATE OBIECTIVE TURISTICE


Cetati si FortificatiiCastelul Bran

In acest loc era initial era o cetate de lemn a cavalerilor teutoni (secXIII), apoi s-a facut din piatra(1377), urmand ca in 1920 sa fie transformat in resedinta regala. Dupa expulzarea din tara a familiei regale, in 1948, Castelul Bran a intrat in proprietatea statului. In 2006 castelul a fost restituit lui Dominic de Habsburg si celor doua surori ale sale dar a ramas deschis publicului. Printre proprietari: Mircea Cel Batran, Regina Maria si Principesa Ileana. In nici un caz Vlad Tepes sau Dracula - cum se spune.

Highslide JS
Highslide JS

Castelul Corvinilor

Ridicat in sec XV de catre Ioan de Hunedoara, castelul este unul din cele mai importante monumente de arhitectura gotica din Romania. Castelul a trecut prin numeroase transformari, servind atat drept punct strategic intarit, cat si drept resedinta feudala. In curtea castelului se afla o fantana adanca de 30 de metri. Castelul este deschis publicului.

Highslide JS Highslide JS Highslide JS
Highslide JS

Cetatuia de pe Straja (Brasov)

In acest loc era initial numai un turn de veghe(secXV) distrus an 1529 de armata lui Petru Rares, dupa care s-a construit din piatra. In in urma unui incendiu din 1625 a fost construita actuala cetate care a servit de-a lungul timpului ca depozit, cazarma, inchisoare(pana in 1954), depozit de arhive, complex turistic cu restaurante(din 1981). In 1627 a fost sapata in interior o fantana de 81 m. De curand s-a defrisat padurea in jur astfel incat se poate admira din tot orasul. Cetatea este deschisa publicului.

Highslide JS Highslide JS
Highslide JS

Cetatea Brasovia (Brasov)

Ruinele cetatii se afla sub varful Tampa pe muntele cu acelasi nume. Prima documentare este din anul 1434. Pe partea dinspre oras mai exista un zid avānd grosimea de 0,80 m pe o portiune de aproape 200 m. Desi cetatea oferea multa siguranta datorita locatiei greu accesibile, ea a fost demolata din ordinul lui Iancu de Hunedoara iar bolovanii din zidurile ei s-au folosit la zidul orasului.

Highslide JS Highslide JS Highslide JS
Highslide JS

Cetatea Fagaras

Cetatea a fost construita in anul 1310 de Ladislau Apor, iar in jurul acesteia s-a format treptat localitatea Fagaras. Cetatea a fost locuinta princiara a lui Vladislav Vlaicu (1364-1377), si Mircea cel Batrān (1386-1394 si 1397-1418). In prezent cetatea gazduieste un muzeu, o biblioteca si o crama dar se afla in stare avansata de degradare. Cetatea este deschisa publicului.

Highslide JS
Highslide JS

Cetatea Soimos

Dateaza din sec.XIII iar oficial a fost parasita in 1788. De-a lungul timpului a trecut prin mainile a multi voievozi transilvaneni dar si prin mainile turcilor.

Highslide JS Highslide JS Highslide JS
Highslide JS

Cetatea Rasnov

Pe acest loc a fost un castru roman, apoi in sec.XIII a devenit cetate taraneasca. In vreme de razboi aici se refugiau locuitorii Rasnovului.

Highslide JS Highslide JS
Highslide JS

Cetatea Rupea

Dateaza din sec.XIV, a folosit ca refugiu pt satele din imprejurimi. Aici s-au turnat si importante filme istorice. Daca pana in urma cu putin timp la aceasta cetatea scrisesem: "Actualmente mai e numai o ruina din care se disting cele 4 curtine" am placerea sa anunt ca cetatea a fost complet restaurata si arata superb. Speram ca si alte cetati sa aiba acelasi destin.

Highslide JS Highslide JS Highslide JS
Inainte de renovare:
Highslide JS Highslide JS Highslide JS Highslide JS
Highslide JS

Cetatea Feldioara

Dateaza din sec.XII fiind construita de cavalerii teutoni. A intrat in istorie prin batalia din 22 Iunie 1529 dintre Petru Rares si Ferdinand de Habsburg, sfarsita cu izbanda domnitorului moldovean. In 2016 au inceput lucrari de restaurare si reconstruire, cetatea fiind o ruina inainte.

Inainte de renovare:
Highslide JS Highslide JS Highslide JS

Dupa renovare:
Highslide JS
Highslide JS

Cetatea Poenari

Se afla la poalele muntilor Fagaras, in apropiere de barajul Vidraru. Cetatea dateaza din sec. XIV, are 5 turnuri de aparare si ziduri de 2-3 m latime. Cetatea Poenari e cunoscuta ca fiind una dintre resedintele domnitorului Tarii Romanesti Vlad Tepes. Ca sa ajungeti in cetatea trebuie sa urcati 1480 de trepte.

Highslide JS
Highslide JS

Cetatea Deva

Dateaza din 1269. Cetatea a fost si locul mai multor rascoale(din 1784), ultima in 1848. Corpurile a 86 de rasculati se zice ca sunt ingropate in spatele cetatii. O explozie in 1849 a transformat-o in ruina. Incepand din 2015 a inceput reconstructia cetatii.

Inainte de renovare:
Highslide JS Highslide JS Highslide JS
Highslide JS

Cetatea Neamt

Cetate medievala din Moldova, aflata la marginea de nord-vest a orasului Targu Neamt. Cetatea a fost construita la sfarsitul secolului al XIV-lea de Petru I Musat, a fost fortificata in secolul al XV-lea de Stefan cel Mare si distrusa īn secolul al XVIII-lea (1718) din ordinul domnitorului Mihai Racovita.

Highslide JS
Highslide JS

Cetatea Slimnic

Construita prin secolul XIV, cetatea a fost asediata si cucerita in repetate randuri. Astazi, se mai pot observa si ruinele bisericii gotice, construita in secolul XV.

Highslide JS
Highslide JS

Cetatea Saschiz

Dateaza din sec.XIV, a folosit ca refugiu pt satele din imprejurimi. In interior se afla o fantana despre care se spune ca ar fi un tunel care face leagtura cu biserica din sat.

Highslide JS
Highslide JS

Cetatea Colt - "Castelul din Carpati"

Se alfa in zona Hateg, in comuna Rau de Mori. Semnalata documentar din sec.XIV, ctitorita de cneazul Candea(Kendeffy), nu a fost implicata in nici o lupta. A devenit cunoscuta dupa aparitia romanului "Castelul din Carpati" al lui Jules Verne fiind indentificata cetatea din roman.

Highslide JS
Highslide JS Highslide JS

Cetatea Jimbor

Dateaza din sec.XIV, a fost puternic avariata in timpul invaziei tatare din 1690, reconstruita 2 ani mai tarziu. In 1818 s-a daramat zidul exterior.

Highslide JS
Highslide JS

Cetatea Calnic

Cetatea a fost construita de greavul Ioan in sec XIV. Dupa moartea lui cetatea a fost vanduta comunitati germane, in 1430. In sec XVI zidurile cetatii au fost intarite. Cetatea e compusa din donjon, capela si fortificatii. Ea este in stare foarta buna si se afla pe lista monumentelor UNESCO.

Highslide JS Highslide JS Highslide JS
Highslide JS

Cetatea Domneasca (Targoviste)

Atestata documentar din sec.XIV, situata in capitala Tarii Romanesti fiind locuita de catre voievozi precum: Mircea Cel Batran, Matei Basarab, Vald Tepes, Gheorghe Ghica, Constantin Brancoveanu s.m.a. In interiorul cetatii se afla Palatul Domnesc, Turnul Chindiei, Biserica Sf. Vineri si Biserica Mare Domneasca. Turnul Chindiei a fost construit in timpul domniei lui Vlad Tepes si avea rol militar, apoi devenind foisor de foc si mai apoi depozit pentru tezaur.

Highslide JS
Highslide JS

Ulpia Traiana Sarmizegetusa

Dupa cucerirea Daciei de catre romani (in anul 106 d.H.) s-a inceput construirea noii capitale a Daciei romane, la o distanta de 40 de km de Sarmizegetusa Regia (capitala Daciei), in bazinul Hategului. Astazi, complexul arheologic de la Sarmizegetusa cuprinde un Amfiteatrul, 4 temple ridicate zeilor, 2 forumuri, un capitoliu si ruinele catorva locuinte.

Highslide JS
Highslide JS

Cetatea Sasciori

Cetatea este situata la 15km sud de Sebes, dateaza din sec al XIV-lea si apartinea unui nobil sas pe nume Petru (Castrum Petrii). Cetatea a fost parasita si se afla intr-o stare de contiuna degradare inca din sec al XVI-lea cand s-a considerat ca e prea periculos situata. Se spune ca in sec al XIX-lea mai existau fragmente din donjon si o scara de piatra. In zilele noastre mai exista fragmente considerabile de zid, poarta si ceva fragmente de turnuri. In incinta a fost amplasat un turn releu, cetatea aflandu-se in continuare in degradare.

Highslide JS Highslide JS
Highslide JS

Cetatea Alba Carolina

Se afla in centrul orasului Alba Iulia. In acest loc a fost intai un castru roman, apoi o cetate medievala si in sec al 18-lea s-a construit actuala fortificatie, la ordinele conducatorilor Imperiului Habsburgic. Numele cetatii provine de la numele imparatul Carol IV (al Sf.Imperiu Roman) la vremea caruia s-a edificat. Cetatea este formata din 3 randuri de ziduri avand forma de stea, cu santuri adanci de apa si 7 bastioane. In interiorul cetatii se afla catedrala ortodoxa, catedrala catolica si Sala Unirii unde s-a semnat unirea principatelor la 1.12.1918. Cetatea a fost de curand restaurata, zidurile au fost dezgropate si refacute, cladirile si portile restaurate, devenind altfel unul dintre cele mai frumoase si importante puncte turistice din Romaniei.

Highslide JS Highslide JS Highslide JS
Highslide JS

Cetatea Trascaului (Coltesti)

Cetatea se afla in Coltesti, intre Aiud si Buru. A fost construita in secolul XIII de catre vice-voievodul Thorotzkay din Trascau, avand rol de cetate locuibila si de refugiu. In anul 1470 cetatea a fost confiscata de regele Matei Corvin si data voievodului Transilvaniei. In 1510 a revenit nobililor de Trascau (Thorotzkay), iar in 1514 a fost devastata de taranii condusi de Gheorghe Doja. Insa starea in care se afla azi se datoreaza distrugerilor provocate de catre trupele imperiale austriece in 1703 deoarece familia Thorotzkay s-a impotrivit anexarii Transilvaniei la Casa de Habsburg.

Highslide JS Highslide JS Highslide JS
Highslide JS

Sarmizegetusa Regia (Gradistea de Munte)

Cetatea se afla in Muntii Orastiei, in zona Hategului. Din Gradistea de Munte merge un drum asfaltat ~8 km pana la locul unde se poate lasa masina, apoi 1 km pe jos, pe un drum de piatra cubica imitand drumurile romane. Sarmizegetusa Regia a fost capitala si cel mai important centru militar, religios si politic al statului dac inainte de razboaiele cu Imperiul Roman. Dupa cucerirea Daciei si inglobarea ei in Imperiul Roman, capitala a fost mutata la Ulpia Traiana (Sarmizegetusa). Aceasta cetate face parte din lista patrimoniului cultural mondial UNESCO.

Highslide JS Highslide JS Highslide JS
Highslide JS

Cetatea Neagra (Magura Codlei)

Cetatea se afla in Magura Codlei, cam la 1,5 ore de mers, din Codlea. Din locul numit "Maial" se merge pe triunghi albastru, marcajele fiind refacute de curand. Poteca este foarte usoara putand fi parcursa si de copii mici. Se presupune ca cetatea a fost construita de Cavalerii Teutoni intre 1211-1225, prima mentiune este de la 1265. Ea a fost distrusa in timpul invaziei tatare de la 1345 si nu a mai fost reconstruita. In prezent se mai pot vedea usoare urme de ziduri.

Highslide JS Highslide JS
Highslide JS

LOCATIILE EXACTE IN GOOGLE MAPS:


View Cetati Burgen in a larger map

<-- INAPOI