HOME MUNTI CETATI CASTELE MANASTIRI BISERICI FORTIFICATE OBIECTIVE TURISTICE


Castele si ConaceCastelul Peles (Sinaia)

Construit intre 1873 - 1914 de Regele Carol I (sub indrumarea arhitectilor Johannes Schultz si Karel Liman), inaugurat oficial in 1883. Castelul avea dotari foarte moderne pentru epoca în care a fost construit, el fiind primul castel electrificat complet din Europa, holul de onoare era acoperit de un plafonul de sticla mobil actionat de un motor electric, aici s-a montat primul lift din Romania, castelul avea incalzire centrala si multe altele. Castelul adaposteste o colectie foarte valoroasa de 2000 de tablouri. Aici s-au tinut Consiliile de Coroana din 1914 cand s-a hotarat neutralitatea României din primul razboi mondial. Pelesul a fost confiscat de comunisti in 1948 si retrocedat regelui Mihai I in 2006, ramanand totusi deschis publicului.

Highslide JS Highslide JS
Highslide JS

Castelul Pelisor (Sinaia)

Castelul a fost construit intre 1899 - 1903 din dorinta regelui Carol I, ca resedinta a pricipilor mostenitori Ferdinand si Maria. Pelisorul are doar 99 de incaperi, fata de Castelul Peles cu 160 de incaperi. Punctul culminant este dormitorul si camera de aur, fiind decorate dupa desenele reginei Maria cu frunze de ciulini aurite si mobila sculptata în lemn de tei aurit. Castelul este deschis publicului.

Highslide JS Highslide JS
Highslide JS

Palatul Barbu Stirbei (Brasov)

Construit in anul 1922 la marginea unei paduri din Brasov de catre Barbu Stirbei, un apropiat al regelui Ferdinand. Dupa nationalizare s-a transformat in "Palatul pionierilor". In 2005 a fost retrocedat, apoi vandut unui om de afaceri din Brasov care a restaurat intrega proprietate. Palatul detine 84000mp si se afla in mijlocul unui parc dendrologic cu numeroase plante rare. Palatul nu este deschis publicului.

Highslide JS
Highslide JS

Palatul de vara Brukenthal (Avrig)

Constructie a fost inceputa in 1760 de catre baronul Samuel von Brukenthal, continuata de catre baronul von Buccow in 1761 care amenajeaza si o gradina in stil baroc cu fazanerie, apoi finalizata de Brukenthal dupa moartea lui Buccow in 1764. Palatul era compus dintr-o cladirea principala cu 2 etaje, 2 aripi laterale, o galerie de 212 tablouri si 129 gravuri in arama, gradina italiano-franceza, gradina englezeasca si o orangerie cu sere. Intregul domeniu a fost nationalizat transformandu-se in sanatoriu si clinica. In prezent parcul apartine fundatiei Brukenthal, este renovat si deschis publicului.

Highslide JS Highslide JS
Highslide JS

Castelul Bethlen-Haller (Cetatea de Balta)

Castelul a fost ridicat intre 1615 - 1624, in stil gotic francez, de catre principele Transilvaniei Gabriel Bethlen. In 1770 trece in posesia lui Eugen Haller care il restaureaza in still baroc. In a doua jumatate a sec. XX cladirea a fost nationalizata si i se aduc niste modificari improprii. Actualmente castelul este domeniu privat, probabil va deveni hotel.

Highslide JS
Highslide JS

Palatul Brukenthal (Sambata de Jos)

Dateaza din sec.XVIII. Pe terenul aferent palatului se afla una dintre cele mai renumite hergelii de Lipitani din tara. Cladirea este vizata spre a fi restaurata si transformata in muzeu. Herghelia si un mic muzeu sunt deschise publicului.

Highslide JS Highslide JS
Highslide JS

Castelul Brancovenesc (Sambata de Sus)

Castelul a fost construit de nepotii lui Constantin Brancoveanu. De-a lungul timpului Cladirea a avut intrebuintari diverse fiind conac boieresc, casa de vacanta pentru mai marii tarii, scoala cu internat, tabara de vara dar si depozit de mere. Inainte de restaurare (2010) ajunse intr-o stare avansata de degradare. La 200 metri sud de actualul castel, pe acelasi domeniu a existat un castel din vremea lui Constantin Brancoveanu dar din care se pastreaza doar poarta.

Highslide JS
Highslide JS

Castelul Szentkereszty Zsigmond (Arcus)

Cladirea este o veche resedinta nobiliara, ridicata de familia baronului Bela Szentkereszty (care a fost casatorit cu Maria Bibescu), datind de la finele veacului al XIX–lea. Dupa nationalizarea, a servit, pe rind, drept orfelinat, scoala de mecanici agricoli, magazie si sediu al C.A.P. Din anul 1982, a intrat in patrimoniul partidului comunist, fiind amenajata ca resedinta pentru familia Ceausescu. Actualmente functioneaza ca Centrul Cultural si este deschisa publicului, impreuna cu lacul cu barci si ce a mai ramas din gradina dendrologica.

Highslide JS
Highslide JS

Conacul Apafi (Malancrav)

Constructia initiala dateaza din secolul al XV-lea fiind ridicata de familia Apafi, apoi a trecut in posesia familiei Bethlen. In perioada comunista a fost nationalizata urmand sa fie ca dupa revolutie sa fie retrocedata ultimului proprietar, biserica evanghelica. Conacul a fost vandut asociatiei Mihai Eminescu care a restaurat intregul complex (in 2006) dupa planuri din secolul 18.

Highslide JS Highslide JS Highslide JS
Highslide JS

Castelul Kornis-Rakoczi-Bethlen (Iernut)

Dateaza din 1545, a fost modificat in 1650-1660 construit in stil renascentist. Dupa nationalizare a servit drept liceu agricol, actualmente fiind parasit si puternic degradat.

Highslide JS Highslide JS Highslide JS
Highslide JS

Castelul Bethlen (Cris)

Castelul Bethlen din Cris a fost construit intre sec XIV-XVIII, in stil renascentist. Initial a avut rolul de resedinta nobiliara fortificata. Dupa razboi (1949) castelul e nationalizat si transformat in sediu CAP. Din 1977 a fost parasit si puternic degradat. In anii '90 s-au mai facut mici lucrari de restaurare. Adevarata restaurare a inceput in 2007 dupa ce a fost restituit mostenitorilor familiei Bethlen.

Highslide JS Highslide JS Highslide JS
Highslide JS

Castelul Beldy Ladislau (Budila)

Castelul dateaza din sec XVIII. Dupa instaurarea regimului comunist (~1950) grofii au fost izgoniti, palatul nationalizat si transformat in scoala. Actualmente a fost achizitionat de catre primarie care il restaureaza pentru a crea un nou sediu. Budila este singura conuma cu 4 palate din tara, dar si localitatea cu cei mai multi tigani din judet.

Highslide JS
Highslide JS

Castelul Kendeffy (Santamaria-Orlea)

Castelul Kendeffy din Santamaria-Orlea a fost construit in 1782. Initial a avut rolul de resedinta nobiliara. Dupa nationalizare a fost pe rand depozit de cartofi, casa de vanatoare, si din 1982 hotel. Datorita faptului ca nu s-a investit deloc in el a ajuns intr-o stare deplorabila. In 2001 a fost retrocedat proprietarului, insa acesta nu mai este de gasit.

Highslide JS
Highslide JS

Micul Trianon (Floresti Prahova)

Grigore Cantacuzino incepe in 1907 constructia palatului cu 365 de dormitoare, 7 sali de bal, un parc dendrologic de 150ha, apeducte, terenuri de vanatoare, golf si echitatie. Rusi au fost primii care au inceput devastarea monumentului (in al doi-lea razboi mondial) fiind urmati de satenii care au smuls elementele decorative si alte materiale de constructie. Palatul este lasat in paragina.


Highslide JS Highslide JS
Highslide JS

Castelul Cantacuzino (Busteni)

Castelul a fost construit intre anii 1901 si 1908, pe locul unei case de vanatoare ce apartinea familiei, si are o suprafata de 3148mp la care se adauga gradina de 3,5ha. Pe domeniu se afla si o biserica ridicata intre 1933-1936, adusa din Maramures si sfintita in prezenta reginei Maria. Castelul a apartinut familiei Cantacuzino pana in 1948, dupa nationalizare devenind sanatoriu. Recent castelul a fost reamenajat si deschis publicului. El gazduieste o galerie de arta in care pot fi admirate picturi interesante precum ale lui Dali, Picasso, Chagall, Van Gogh etc. Vizitatorii pot lua masa la restaurantul frantuzesc din incinta castelului.
Program de vizita: Luni-Vineri: 10:00 - 18:00; Duminica: 10:00 - 19:00.


Highslide JS Highslide JS
Highslide JS

Palatul Mogosoaia

Palatul a fost construit in 1702 de catre Constantin Brancoveanu in stil brâncovenesc cu o combinatie de elemente venetiene si elemente otomane. Dupa 1714, cand Constantin Brancoveanu a fost executat, averea familiei a fost confiscata de otomani iar palatul a fost transformat in han. Palatul a fost distrus si renovat de tot atatea ori de exemplu in timpul razboiului ruso-turc (1768-1774) si in timpul revolutiei din 1821. Inainte de nationalizare palatul a apartinut Marthei Bibescu care il intretinuse exemplar. In prezent, Palatul Mogosoaia adaposteste Muzeul de Arta Brancoveneasca.


Highslide JS Highslide JS Highslide JS
Highslide JS

Castelul Teleki (Gornesti)

Castelul se alfa in apropierea orasului Targu Mures in localitatea Gornesti. A fost ridicat in sec al 18-lea pe locul unde se afla un castel (degradat) din sec al 15-lea. Lucrarea a fost inceputa la cererea contelui Laszlo Teleki si continuata de urmasii sai. Gradina a fost in stil francez, apoi in stil englezesc. Aici se afla 9 statui din sec al 19-lea, aduse de la Budapesta. Palatul a fost devastat in repetate randuri: 1849, 1945. In 1949 a fost nationalizat iar in 1956 a fost transformat in spital TBC. In 2006 a fost retocedat familiei Teleki care incearca sa-l bage in circuitul turistic. Castelul se poate vizita.


Highslide JS
Highslide JS

Castelul Ghika (Dofteana)

Castelul se afla in comuna Dofteana, judetul Bacau. Castelul a fost construit de Neculai Ghika in anul 1887 avand rol de locuinta de administratie, apoi a fost transformat in casa de vanatoare. In al 2-lea razboi mondial s-a stabilit aici intai Comandamentul armatei germane apoi cel rus. In vremea comunismului castelul a fost nationalizat, transformat in spital TBC ... aceeasi istorie ca cea a Micului Trianon ... apoi in casa de copii si sanatoriu. Dupa revolutie a fost cumparat de catre un om de afaceri. In 2015 se putea vizita pe exterior, asta daca iti deschidea cineva poarta si scapai de ceata de caini din intrare.


Highslide JS Highslide JS
Highslide JS

Castelul Daniel (Talisoara)

Castelul se afla in comuna Talisoara, judetul Covasna. A fost construit de Mihaly Daniel si sotia sa Judit Haller intre 1669-1680, avand rol de resedinta nobiliara. In perioada comunista a deservit drep depozit, birouri, gradinita etc. Dupa 1989 a revenit proprietarilor originali, intr-o stare degradata, dar folosibila, iar dupa 2000 a fost vandut actualilor proprietari care l-au renovat complet functionand astazi drept muzeu si hotel. In incinta se pot admira picturi murale din sec XVII.

Highslide JS Highslide JS Highslide JS
Highslide JS

Castelul Sukosd-Bethlen (Racos)

Castelul se afla in comuna Racos, judetul Brasov. A fost construit de Istvan Sukosd in anul 1624 avand rol de resedinta nobiliara. Castelul a trecut mai tarziu (1694) in posesia familiei Bethlen si mai tarziu a familiei Teleki. In perioada comunista a fost sediu C.A.P. In anii 90 s-a inceput o restaurare insa nu s-a ajuns la finalizare. Castelul, desi se afla intr-o stare de degradare considerabila (mai ales in interior) poate fi vizitat.

Highslide JS Highslide JS Highslide JS
Highslide JS

Castelul de lut (Valea Zanelor)

Castelul se afla pe drumul la capatul sudic la localitatii Porumbacul de Sus. Nu are valoare istorica, este o creatie noua care inca se afla in constructie, insa merita mentionat aici datorita frumusetii locului si a arhitecturii cladirii. Nu tebuie sa va asteptati la vreun muzeu sau ceva inauntru, insa cei 5 lei platiti la intrare rasplatesc efortul celor care l-au creat, fiind unic in Romainia.

Highslide JS Highslide JS Highslide JS
Highslide JS

Templul Cavalerilor (Aiud)

Castelul se afla in Cheile Valisoarei intre Aiud si Buru. In forma actuala nu are valoare istorica, este o creatie noua pe ruinele unui cetati vechi, insa merita mentionat aici datorita frumusetii locului si a arhitecturii cladirii. Castelul gazduieste un Hotel.

Highslide JS
Highslide JS

Conacul Secuiesc (Coltesti)

Castelul se afla in Coltesti, intre Aiud si Buru. Nu are valoare istorica, este o creatie noua insa merita mentionat aici datorita frumusetii locului si a arhitecturii cladirii. Castelul gazduieste un Restaurant.

Highslide JS Highslide JS Highslide JS
Highslide JS

Castelul Haller (Hoghiz)

Castelul se afla in Hoghiz, judetul Brasov. Se crede despre el ca a fost ridica in 1553 pe ruinele unei manastiri medievale si ca a fost locuit o perioada de Gabriel Bethlen. Actualmente aici se afla o scoala.

Highslide JS
Highslide JS

Castelul Kalnoky (Hoghiz)

Castelul se afla in Hoghiz, judetul Brasov. A fost construit in stil renascentist in sec XVI. Actualmente este proprietate privata.

Highslide JS
Highslide JS

Castelul Guthman-Valenta (Hoghiz)

Castelul se afla in Hoghiz, judetul Brasov. A fost construit in stil renascentist in sec XVI. Actualmente se afla intr-o stare foarte avansata de degradare.

Highslide JS
Highslide JS

Castelul Miko (Miercurea Ciuc)

Castelul se afla in Miecrurea Ciuc, judetul Harghita. Construirea cetatii Miko incepe la 26 aprilie 1623 din ordinul lui Francisc Miko (1585-1635), consilier al principelui Gabriel Bethlen, diplomat, cronicar, capitan al scaunului Ciuc. Cetatea este reconstruita in forma actuala intre anii 1714-1716 sub conducerea generalului imperial contele Stephan Steinwille. Actualmente aici se afla muzeul secuiesc al Ciucului.

Highslide JS Highslide JS Highslide JS
Highslide JS

LOCATIILE EXACTE IN GOOGLE MAPS:


View Cetati Burgen in a larger map

<-- INAPOI