HOME MUNTI CETATI CASTELE MANASTIRI BISERICI FORTIFICATE OBIECTIVE TURISTICEBiserici Fortificate

Highslide JS Highslide JS Highslide JS Highslide JS Highslide JS Highslide JS

Biserici Sasesti: Agnita, Agarbiciu, Alma, Alma Vii, Apold, Archita, Apoldu de Sus, Atel, Avrig, Axente Sever, Bagaciu, Bazna, Barcut, Belin, Biertan, Bistrita, Bod, Boian, Boz, Bradeni, Bradu, Brateiu, Bruiu, Bunesti, Buzd, Biserica Neagra, Bartolomeu, Sf Martin, Calnic, Carta, Cata, Chirpar, Cincu, Cisnadie, Cisnadioara1, Cisnadioara, Cloasterf, Cincsor, Codlea, Copsa Mare, Copsa Mica, Curciu, Cristian-BV, Cristian-SB, Cris, Crit, Cund, Dacia, Danes, Dealu Frumos, Drauseni, Darlos, Dobarca, Feldioara, Felmer, Fiser, Garbova, Ghimbav, Halchiu, Halmeag, Harman, Hoghilag, Homorod, Hosman, Iacobeni, Ighisu Nou, Jidvei, Jibert, Lovnic, Laslea, Malancrav, Maierus, Marpod, Medias, Mercheasa, Merghideal, Mesendorf, Miercurea Sibiului, Movile, Mosna, Netus, Nocrich, Noistat, Ocna Sibiului, Pelisor, Petresti, Prejmer, Prod, Rasnov, Richis, Roades, Roades, Rosia, Rotbav, Rodbav, Rusi, Sanpetru, Sarosu pe Tarnave, Saschiz, Sebes, Seica Mare, Seica Mica, Seleus, Selistat, Sercaia, Smig, Sibiu, Sighisoara, Slimnic, Soars, Stejerisu, Sura Mica, Soala, Somartin, Ticusu Vechi, Tapu, Toarcla, Ungra, Valchid, Valea Viilor, Vard, Velt, Veseud, Vingard, Viscri, Vulcan,
Diverse Biserici: Aita Mare, Alba Iulia, Adamus, Arcus, Bezidu, Blaj, Cobor, Rau de mori, Dej, Hunedoara, Sf Mihail, Darjiu, Densus, Dumbraveni, Ilieni, Oituz, Radna, Sanmiclaus, Santimbru, Santamaria Orlea, Sf.Gheorghe, Sinca Veche, Teius, Turia, Varghis, Zabala.


Nota: Datele au fost partial preluate din: "Kirchenburgen der Sachsen in Siebenbuergen" ISBN: 973-7959-07-8; www.wikipedia.org; www.crestinortodox.ro; Pozele © kriskvx

2006

Agnita - Agnetheln


Se afla pe drumul ce leaga Mediasul de Voila. Biserica fortificata evanghelica Biserica a fost ridicata in 1409 pe locul unei bazilici romanice. Zidurile au fost daramate inainte de 1870.


2015

Alma - Almaschken


Se afla intre Sighisoara si Medias. Biserica reformata calvina din sec XV. Biserica este constuita in stil gotic, iar sub stratul de mortar s-au descoperit fresce care dateaza probabil din vremea dinaintea reformei.


2008

Alma Vii - Almen


Se afla intre Medias si Agnita. Biserica fortificata evanghelica. Biserica a fost construita intre sec. XV - XVIII. Interiorul a fost reconstruit in sec. XIX.


2006

Apold - Trappold


Se afla intre Sighisoara si Agnita. Biserica fortificata evanghelica. Biserica a fost ridicata in sec. XV si este imprejmuita de 2 randuri de ziduri.


2018

Agarbiciu - Arbegen


Se afla pe drumul ce leaga Mediasul de Sibiu. Biserica evanghelica saseasca.


2010

Archita - Arkeden


Se afla in zona Sighisoarei. Biserica fortificata evanghelica.


2007

Apoldu de sus - Grosspold


E68 intre Sibiu si Sebes. Biserica evanghelica saseasca.


2007

Atel - Hetzeldorf


Se afla intre Medias si Sighisoara. Biserica fortificata evanghelica. Biserica a fost ridicata in sec XIV si fortificata in sec XV.


2007

Avrig - Freck


E68 intre Sibiu si Fagaras. Biserica evanghelica saseasca. Peste drum se afla Palatul de vara Samuel von Bruckenthal.


2006

Axente Sever - Frauendorf


Se afla pe drumul ce leaga Mediasul de Sibiu. Biserica fortificata evanghelica. Biserica in stil gotic a fost ridicata in 1305.


2009

Bagaciu - Bogeschdorf


Se afla intre Medias si Tarnaveni. Biserica fortificata evanghelica, atestata documentar in sec XV.


2007

Bazna - Baasen


Se afla in zona Mediasului. Biserica fortificata evanghelica. Bazna este renumita datorita statiunii balneare. Biserica in stil gotic cu elemente romanice a fost ridicata in sec XIII si fortificata in sec XV - XVI


2009

Barcut - Bekokten


Se afla in zona Fagaras. Biserica fortificata evanghelica. Biserica a fost ridicata in sec XIV-XV si reconstruita in sec XIX.


2007

Belin - Blumendorf


Se afla pe drumul dintre Maierus si Baraolt. Ruinele bisericii evanghelice .


2006

Biertan - Birthaelm


Se afla in zona Sighisoarei. Biserica fortificata evanghelica. Biserica este imprejmuita de 22 ziduri, 6 turnuri si 3 bastioane. A fost ridicata intre 1490 si 1522. Altarul din 1515 este cel mai valoros de pe teritoriul Romaniei. Aici se tine anual intalnirea sasilor din Transilvania.


2011

Bistrita - Bistritz


Se afla in orasul Bistrita. Turnul biserici a fost incendiat in 2008 de niste copii ce se jucau la baza lui. Biserica evanghelica saseasca.


2010

Bod - Brenndorf


Se afla in zona Brasovului. Biserica evanghelica saseasca.


2009

Boian - Bonnesdorf


Se afla in zona Medias. Biserica evanghelica saseasca


2016

Boz - Bussd


Se afla in zona Sebes. Biserica evanghelica saseasca


2006

Bradeni - Henndorf


Se afla intre Sighisoara si Agnita. Biserica evanghelica saseasca (1476 - 1507). Aparte prin absenta turnului si prin picturile frumoase pe mobilier. In pod se mai afla cateva lazi numerotate in care isi tineau satenii zestrea.


2006

Bradu - Gierelsau


E68 intre Sibiu si Fagaras. Biserica fortificata evanghelica. Atestata documentar in 1315.


2006

Bratei - Pretai


Se afla in zona Sighisoarei. Biserica fortificata evanghelica.


2007

Bunesti - Bodendorf


Se afla intre Rupea si Sighisoara. Biserica fortificata evanghelica.


2012

Buzd - Bussd


Se afla in zona Medias. Biserica fortificata evanghelica.


2014

Bruiu - Braller


Se afla in zona Fagaras. Biserica fortificata evanghelica.


2008

Biserica Neagra - Die Schwarze Kirche


Se afla in Brasov. Biserica evanghelica saseasca. Cea mai mare biserica gotica din S-E Europei, cel mai mare clopot din Romania (6t), cea mai mare colectie de covoare orientale din Romania. Orga are 3993 tuburi, cel mai inalt fiind de 13m si dateaza din 1839.


2006

Biserica Bartolomeu - Bartholomeus Kirche


Se afla im Brasov. Biserica evanghelica saseasca, cea mai veche cladire din Brasov. Se afla pe locul unde s-a pus piatra de temelia a orasului Brasov, care mai tarziu s-a mutat la poalele Tampei, pe locul unei manastiri teutonice.


2004

Biserica Sf.Martin - Martinskirche


Se afla in Brasov. Biserica evanghelica saseasca. A fost renovata complet in ultimii ani.


2006

Calnic - Kelling


Se afla in zona Sebesului. Biserica fortificata evanghelica. Aici se poate vizita si o fortareata deosebit de bine conservata, si biserica veche de pe deal.


2007

Carta - Kerz


E68 intre Sibiu si Fagaras. In ruinele abatiei cisterciene se afla azi o biserica evenghelica.


2008

Cata - Katzendorf


Se afla in zona Rupea. Biserica fortificata evanghelica.


2016

Chirpar - Kirchberg


Se afla intre Sibiu si Agnita. Biserica fortificata evanghelica.


2014

Cincu - Grossschenk


Se afla intre Voila si Agnita. Biserica fortificata evanghelica. In sec XV s-a reconstruit din biserica romanica in gotica. Este una dintre cele mai mari biserici fortificate din Transilvania. Altarul in stil renaissance a fost facut in 1721 de catre Vincentius din Sibiu.


2006

Cisnadie - Heltau


Se afla in zona Sibiului. Biserica fortificata evanghelica. Este atestata documentar din sec 12, insa acutala cladire este din 1493. Biserica este imprejmuita de 3 randuri de ziduri cu 7 turnuri in fata carora atacul turcesc din 1658 nu a avut sansa de izbanda.


2008

Cisnadioara - Michelsberg


Se afla in zona Sibiului. Biserica fortificata evanghelica. Biserica a fost incredintata Cisnadioarei de catre abatia cisterciana din Carta. Este probabil cea mia veche biserica romanica din Romania. In curte se afla bucati mari de piatra care, pe vremuri, erau aruncate la vale peste atacatori.


2008

Cisnadioara - Michelsberg


Se afla in zona Sibiului. Biserica evanghelica saseasca, aceasta se afla jos in sat.


2006

Cincsor - Kleinschenk


Se afla intre Voila si Agnita.
Biserica fortificata evanghelica. Dateaza din sec XV. Deosebita prin multele turnulete de aparare. In curtea interioara se gasesc pomi inalti cu radacini crescute in piatra.


2016

Cloasterf - Klosdorf


Se afla in zona Sighisoara. Biserica fortificata evanghelica.


2009

Codlea - Zeiden


Biserica fortificata evanghelica. E deosebita prin faptul ca turnul nu este lipit de cladirea bisericii ci de zidul de aparare


2015

Curciu - Kirtsch


Se afla intre Sighisoara si Medias. Biserica fortificata evanghelica din sec XIV. Desi nu e foarte cunoscuta, este una dintre cele mai frumoase biserici fortificate. Biserica se poate vizita cu ghid. Numarul de telefon este afisat la poarta bisericii.


2007

Copsa Mare - Grosskopisch


Se afla in zona Biertanului. Biserica fortificata evanghelica. Fortificatia dateaza din sec XIV. Biserica are niste proportii impresionante.


2012

Copsa Mica - Kleinkopisch


Se afla in zona Medias. Biserica fortificata evanghelica.


2006

Cristian - Neustadt


Se afla in zona Brasovului. Biserica fortificata evanghelica. A fost construita pe locul unei bazilici romanice din sec XIII. Fortificatile dateaza din sec XVI.


2012

Cristian - Grossau


Se afla in zona Sibiului. Biserica fortificata evanghelica


2012

Cris - Kreisch


Se afla pe langa Sighisoara. Biserica fortificata evanghelica. In apropiere se afla si castelul Bethlen.


2007

Crit - Deutsch-Kreuz


Se afla intre Rupea si Sighisoara. Biserica fortificata evanghelica. A fost ridicata intre 1810 - 1813 pe ruinele unei biserici romanice din 1250. Picturile din sec XVII au fost conservate. Fortificatia e din sec XV.


2016

Cund - Reussdorf


Se afla intre Sighisoara si Medias. Biserica fortificata evanghelica.


2013

Dacia - Stein


Se afla intre Fagaras si Rupea. Biserica fortificata evanghelica.


2012

Danes - Dunesdorf


Se afla in zona Sighisoarei. Biserica fortificata evanghelica.


2006

Dealu Frumos - Schoenberg


Se afla intre Agnita si Sighisoara. Biserica fortificata evanghelica. A fost ridicata in sec XIII Jh dar stilul gotic s-i la insusit in sec XV. Turnurile au fost construite in 1522.


2008

Drauseni - Draas


Se afla in zona Rupea. Biserica fortificata evanghelica. Din pacate zilele ii sunt numarate din cauza degradarii puternice.


2009

Darlos - Durles


Se afla in zona Medias. Biserica evanghelica saseasca.


2011

Dobarca - Dobring


Se afla intre Sibiu si Sebes. Biserica fortificata evanghelica.


2009

Feldioara - Marienburg


Se afla in zona Brasovului. Biserica evanghelica saseasca. La ~100m se afla si ruinele unei cetati taranesti.


2018

Felmer - Felmern


Se afla in zona Fagarasului. Biserica fortificata evanghelica saseasca.


2009

Fiser - Fischer


Se afla in zona Rupea. Biserica evanghelica saseasca.


2011

Garbova (Biserica din deal) - Urwegen


Se afla intre Sibiu si Sebes. Biserica fortificata evanghelica.


2018

Garbova (Biserica din sat) - Urwegen


Se afla intre Sibiu si Sebes. Biserica fortificata evanghelica.


2006

Ghimbav - Weidenbach


Se afla in zona Brasovului. Biserica fortificata evanghelica. Biserica in stil gotic dateaza din sec XIV - XV si a fost reconstruita in 1775.


2009

Halchiu - Heldsdorf


Se afla in zona Brasovului. Biserica evanghelica saseasca.


2017

Halmeag - Halmagen


Se afla aproape de Sercaia. Este atestata intre 1160-1180 si restaurata in 1626, 1818, 1841, 1870, 1924, 1980. Biserica fortificata evanghelica.


2015

Hoghilag - Halwelagen


Se afla intre Sighisoara si Medias. Biserica evanghelica.


2007

Harman - Honigberg


Se afla in zona Brasovului. Biserica fortificata evanghelica. Initial era o biserica romanica cisterciana (1280). Zidurile de 5m grosime si 12m inaltime ca si cele 6 bastioane dateaza din 1500. Una dintre putinele biserici la care se plateste taxa de vizitare, motiv pentru care este excelent intretinuta.


2009

Hosman - Holzmengel


Se afla intre Sibiu si Agnita. Biserica fortificata evanghelica.


2006

Homorod - Hamruden


Se afla in zona Rupea. Biserica fortificata evanghelica.


2008

Iacobeni - Jakobsdorf


Se afla intre Agnita si Sighisoara. Biserica fortificata evanghelica. Biserica in stil gotic dateaza din sec XV si a fost fortificata in 1500. Ea a fost renovata de curand intr-un stil foarte chicios.


2008

Ighisu Nou - Eibesdorf


Se afla in zona Mediasului. Biserica fortificata evanghelica din sec XIV.


2009

Jidvei - Seiden


Biserica evanghelica-Lutherana din sec. XV.


2013

Jibert - Seiburg


Se afla intre Fagaras si Rupea. Biserica fortificata evanghelica.


2013

Lovnic - Leblang


Se afla intre Fagaras si Rupea. Biserica fortificata evanghelica.


2011

Laslea - Grosslasseln


Se afla intre Sighisoara si Malancrav. Biserica fortificata evanghelica.


2011

Malancrav - Malmkrog


Se afla in zona Sighisoarei. Biserica fortificata evanghelica.


2009

Marpod - Marpod


Se afla intre Sibiu si Agnita. Biserica fortificata evanghelica.


2006

Maierus - Nussbach


Se afla intre Brasov si Rupea. Biserica fortificata evanghelica.


2006

Medias - Mediasch


Se afla intre Sibiu si Sighisoara. Biserica fortificata evanghelica. Turnul are o inaltime de 74m.


2007

Mercheasa - Streitfort


Se afla in zona Rupea. Biserica fortificata evanghelica din sec. XIII.


2006

Merghideal - Mergeln


Se afla intre Sighisoara si Agnita. Biserica fortificata evanghelica de la 1280. Turnurile din est si vest formeaza o simetrie rar intalnita la locase de cult. Fortificatie e din sec 15-16.


2009

Mesendorf - Meschendorf


Se afla in zona Sighisoara. Biserica fortificata evanghelica.


2006

Miercurea Sibiului - Reussmarkt


Se afla intre Sibiu si Sebes. Biserica fortificata evanghelica.


2016

Movile - Hundertbuecheln


Se afla intre Agnita si Sighisoara. Biserica fortificata evanghelica.


2008

Mosna - Menschen


Se afla intre Agnita si Medias. Biserica fortificata evanghelica. Biserica a fost construita intre 1480 si 1486 iar turnurile in sec XVI.


2006

Netus - Neithausen


Se afla intre Agnita si Sighisoara. Biserica fortificata evanghelica din sec XV.


2009

Nocrich - Leschkirch


Se afla intre Sibiu si Agnita. Biserica fortificata evanghelica.


2008

Noistat - Noistadt


Se afla intre Agnita si Sighisoara. Biserica fortificata evanghelica.


2012

Ocna Sibiului - Salzburg


Se afla in apropiere de Sibiu. Biserica fortificata evanghelica.


2008

Pelisor - Magarei


Se afla intre Agnita si Medias. Biserica fortificata evanghelica.


2006

Petresti - Petersdorf bei Muehlbach


Se afla in zona Sebesului. Ruinele bisericii fortificate sasesti. Accesul la ruine este ingreunat de casele de tigani din jurul ei.


2015

Prod - Pruden


Se afla intre Sighisoara si Medias. Biserica evanghelica. Vechea biserica dateaza din sec 15 insa a fost demolata in 1902, fiind inlocuita de actuala biserica in stil neogotic care dateaza din 1904.


2006

Prejmer - Tartlau


Se afla in zona Brasovului. Biserica fortificata evanghelica din sec XIV. Se plateste intrare, dar este intr-o stare foarta buna. Camerele din interiorul zidului de aparare sunt intacte.


2007

Rasnov - Rosenau


Se afla intre Brasov si Bran. Biserica evanghelica. Pe dealul din spatele Bisericii se afla si cetatea taraneasca Rasnov.


2015

Richis - Reichesdorf


Se afla in apropiere de Biertan. Biserica fortificata evanghelica din sec XIV.


2007

Roades - Radeln


Se afla intre Rupea si Sighisoara. Biserica fortificata evanghelica din sec XIII-XIV.


2018

Roades - Radeln


Turnul s-a daramat in februarie 2016. Acum e in reparatie


2009

Rosia - Rothberg


Se afla intre Sibiu si Agnita. Biserica fortificata evanghelica.


2006

Rotbav - Rothbach


Se afla intre Brasov si Rupea. Biserica fortificata evanghelica.


2016

Rotbav - Rothbach


Dupa ce s-a daramat turnul in februarie 2016.


2011

Rodbav - Rohrbach


Se afla in zona Fagarasului. Biserica fortificata evanghelica.


2006

Rusi - Reussen


Se afla intre Sibiu si Medias. Biserica fortificata evanghelica. Din cauza alunecarilor de teren s-a inclinat un pic turnul.


2006

Sanpetru - Petersberg


Se afla in zona Brasovului. Biserica fortificata evanghelica.


2006

Sarosu pe Tarnave - Scharosch an der Kokel


Se afla intre Sighisoara si Medias. Biserica fortificata evanghelica.


2006

Saschiz - Keisd


Se afla intre Rupea si Sighisoara. Biserica fortificata evanghelica (1493-1496). Pe dealul din spatele bisericii se afla ruinele cetatii Saschiz. Turnul bisericii seamana cu Turnul cu Ceas din Sighisoara.


2006

Sebes - Muehlbach


Biserica fortificata evanghelica.


2009

Seica Mare - Marktschelken


Se afla intre Medias si Sibiu. Biserica fortificata evanghelica. Biserica in stil gotic si fortificatile s-au construit in sec XV pe ruinele unei bazilici romanice din sec XIII.


2015

Seica Mica - Kleinschelken


Se afla in apropiere de Medias, spre Blaj. Biserica fortificata evanghlica din sec XIV. Este una dintre cele mai frumoase fortificatii, constand din doua randuri de ziduri si o curte interioara spectaculoasa.


2015

Seleus - Gross-Alisch


Se afla intre Sighisoara si Medias. Biserica fortificata evanghelica din sec XIV.


2009

Selistat - Seligstadt


Se afla in zona Fagaras. Biserica fortificata evanghelica. Construita in sec XIII.


2015

Smig - Schmiegen


Se afla intre Sighisoara si Medias. Biserica fortificata evanghelica din sec XIV. Langa biserica se gaseste un turn clopotnita din lemn, in care se pastreaza doua clopote medievale care daeaza din secolul XVI.


2009

Sercaia - Schirkanyen


Se afla intre Fagaras si Brasov. Biserica evanghelica. Construita initial in 1429.


2006

Sibiu - Hermannstadt


Biserica evanghelica saseasca. Una dintre cele mai impresionante biserici gotice din Transilvania. A fost ridicata in 1520 pe locul unei bazilici romanice din sec. 12. Turnul are o inaltime de 73,34 m.


2006

Sighisoara - Schaessburg


Biserica evanghelica. Sighisoara este cu siguranta cel mai intact oras medieval din tara, fortificatii fiind la tot pasul.


2007

Slimnic - Stolzenburg


Se afla intre Sibiu si Medias. Biserica fortificata evanghelica. Localitatea e atestata documentar din 1282, biserica a fost construita in sec XIV si renovata in 1792.


2006

Soars - Scharosch


Se afla in zona Fagaras. Biserica evanghelica luterana. Este atestata documentar in 1450.


2007

Stejerisu - Probstdorf bei Agnetheln


Se afla in zona Agnita. Biserica fortificata evanghelica din sec XIV.


2006

Sura Mica - Kleinscheuern


Se afla intre Ocna Sibiului si Sibiu. Biserica fortificata evanghelica. Biserica in stil gotic si fortificatile s-au construit in 1506 pe ruinele unei bazilici romanice din sec XIII.


2018

Soala - Schaal


Se afla intre Sibiu si Medias. Biserica fortificata evanghelica.


2016

Somartin - Martinsberg


Se afla intre Bruiu si Nou Roman. Biserica fortificata evanghelica.


2007

Tapu - Abtsdorf bei Marktschelken


Se afla intre Blaj si Copsa Mica. Biserica fortificata evanghelica.


2010

Ticusu Vechi - Deutsch Tekes


Se afla intre Sercaia si Rupea. Biserica fortificata evanghelica din sec XV.


2014

Toarcla - Tarteln


Se afla in zona Fagaras. Biserica fortificata evanghelica.


2008

Ungra - Galt


Se afla in zona Rupea. Biserica fortificata evanghelica.


2009

Valchid - Waldhuetten


Se afla intre Sighisoara si Medias. Biserica fortificata evanghelica.


2008

Valea Viilor - Wurmloch


Se afla in zona Copsa Mica. Biserica fortificata evanghelica.


2009

Velt - Woelz


Se afla in zona Mediasch. Biserica fortificata evanghelica. Din pacate o parte este prabusita iar in sat nu mai traieste nici un sas.


2016

Vard - Werd


Se afla in zona Agnita. Biserica evanghelica.


2016

Veseud - Zielt


Se afla in zona Agnitei. Biserica fortificata evanghelica.


2016

Vingard - Weingarten


Se afla in zona Sebes. Biserica fortificata evanghelica.


2009

Viscri - Deutschweisskirch


Se afla in zona Rupea. Biserica fortificata evanghelica. Are onoarea de a fi vizitata periodic de Printul Charles al Angliei.


2007

Vulcan - Wolkendorf


Se afla in zona Brasovului. Biserica fortificata evanghelica. Initial o bazilica romanica din care au ramas numai geamurile si intrarea.

Alte lacase de cult deosebite - Andere besondere Kirchen

2009

Adamus - Adamesch


Se afla intre Tarnaveni si Blaj. Biserica unitariana din sec XVI.


2015

Oituz


Se afla in Oituz jud Bacau. Biserica romano-catolica. Prima biserica, de lemn, s-a ridicat in anul 1734, in anul 1806 s-a ridicat bisericuta care se afla astazi in gradina vechii case parohiale. In anul 1854 s-a ridicat o alta biserica, din piatra, distrusa in primul razboi mondial. Actuala biserica dateaza din anul 1924.


2007

Ilieni - Ilgendorf


Se afla in zona Sf Gheorghe. Biserica reformata maghiara.


2009

Sanmiclaus - Betelsdorf


Se afla in zona Jidvei. Biserica reformata unitariana.


2009

Santimbru - Emerichsdorf


Se afla in zona Alba Iulia. Biserica reformata.


2007

Teius - Dornen(Dreikirchen)


Se afla intre Alba Iulia si Cluj. Biserica Reformata Calvina.


2006

Aita Mare - Nagyajta


Se afla pe drumul dintre Maierus si Baraolt. Biserica unitariana maghiara.


2009

Dej - Desch


Se afla in Dej, judetul Cluj. Biserica reformata calvina construita intre 1456-1526.


2016

Hunedoara - Eisenstadt


Se afla in Hunedoara. Catedrala ortodoxa din 1939.


2007

Alba Iulia - Karlsburg (Weissenburg)


Catedrala romano-catolica Sf Mihail. In aceasta catedrala este inmormantat Iancu de Hunedoara. La cativa pasi este si locul unde s-a realizat Marea Unire din 1918.


2010

Arcus - Arkos


Se afla la 5 km de Sf.Gheorghe. Biserica unitariana din sec. XII.


2014

Bezidu Nou - Neudorf


Se afla la 5 km de Sangeorgiu de Padure. In 1989 s-a finalizat barajul de la Bezidu si un intrag sat a fost scufuntad in lacul de acumulare. In perioada de seceta se mai zarea turla bisericii catolice care pana in urma cu cativa ani mai avea acoperis. Acum se poate vedea (in fiecare anotimp) ruina bisericii. Scafandrii spun ca si casele si ulita ar ma fi relativ intregi.


2007

Sf. Mihail - Michaelskirche


Se afla in centrul Clujului. Biserica romano-catolica. Unul dintre cele mai importante trei edificii gotice din Romania(alaturi de Biserica Neagra si Catedrala Evanghelica din Sibiu).


2009

Catedrala Sfanta Treime


Se afla in Blaj. Catedrala greco-catolica construita intre 1741-1749. Prima biserica catolica ridicata in Transilvania dupa Reforma. Are statut de catedrala arhiepiscopala majora a Bisericii Greco-Catolice.


2006

Maria-Radna


Se afla intre Arad si Deva in Radna. Basilica Papala. Numita in 1992 de catre Papa Ioan Paul II Basilica Minor.


2014

Darjiu - Székelyderzs


Se afla aproape de Odorheiu Secuiesc. Biserica dateaza din sec XIII si face parte din patrimoniu UNESCO. Biserica fortificata unitariana.


2006

Dumbraveni - Elisabethstadt (Eppeschdorf)


Se afla in zona Sighisoarei. Biserica Armeneasca. Desi are niste dimensiuni impresionante si o arhitectura cel putin interesanta este intr-o stare de degradare avansata. In Dumbraveni au primit domiciliu obligatoriu (1952 - 1954) multe familii din Tara Barsei, majoritatea fiind sasesti.


2012

Sf.Gheorghe - Sankt Georgen


Se afla in Sf.Gheorghe (jud. Covasna). Biserica fortificata reformata.


2007

Sinca Veche - Alt-Schenk


Se afla in zona Persani(Bv). Schit ortodox intr-o grota.


2007

Biserica Colt


Se afla in zona Hateg, sat Rau de Mori. Una dintre cele mai vechi biserici ortodoxe din Romania.


2010

Cobor - Kiewern


Se afla intre Sercaia si Rupea. Biserica fortificata reformata din sec XV.


2009

Densus


Se afla in zona Hateg. Una dintre cele mai vechi biserici romanesti. Dateaza din sec. XIII. La inceput era biserica calvinista, apoi a devenit greco catolica (pt a fi recunoscuta) in cele din urma a devenit ortodoxa (1948).


2009

Santamaria-Orlea


Se afla in zona Hateg. Biserica reformata calvina din sec. XIII. Cateva sute de ani a servit religiei ortodoxe


2009

Turia


Se afla intre Balvanyos si Tg. Secuiesc. Biserica reformata din sec XVI.


2016

Varghis - Vargyas


Se afla in zona Baraolt. Biserica reformata calvina din 1997. A fost construita pe ruinele unei biserici din sec XIII.


2009

Zabala - Zabola


Se afla intre Covasna si Tg Secuiesc. Biserica reformata din sec XV.


LA INCEPUT